Podem definir el WebQuest com una activitat de d’aprenentatge per descobriment on, a partir de diferents informacions (sobretot recursos d’internet), l’alumne ha de resoldre una sèrie de situacions problemàtiques o realitzar un projecte.
L’alumne es veu immers en una història amb un escenari, on ha de cercar informació a partir de diferents recursos on-line , analitzar-la, sintetitzar-la, comprendre-la, transformar-la, crear, jutjar, valorar i, finalment, arribar a les seves pròpies conclusions amb la possibilitat de publicar-les, compartir-les, etc.
Així doncs, es tracta d’una activitat on s’ofereix a l’alumne la possibilitat de crear el seu propi coneixement a partir de múltiple entrades, sense limitar-se a contestar preguntes tancades, copiar i pegar d’altres llocs webs, etc. Amb aquest sistema estem propiciant un sistema d’autoaprenentatge guiat on el protagonista de la història serà el propi nen.
WebQuest: Granja o zoo
WebQuest dirigida a Educació Infantil destinada
al coneixement dels animals classificant-los en
animals de granja o animals de zoo.
L'estructura de la WebQuest
Una WebQuest sempre ha de seguir una estructura determinada, i com a mínim ha de tenir les següents parts: introducció, tasca, recursos, procés, avaluació i conclusió.
Detallant les parts anomenades anteriorment, l’estructura quedaria d’aquesta manera:
- Introducció: dóna a l’estudiant informació bàsica, l’orienta i suscita l’interès vers a l’activitat a través de diferents recursos. L’objectiu principal de la introducció és proposar l’activitat com quelcom atractiu i divertit per als estudiants.
- Tasca: proporciona a l’alumne una descripció formal del que hauran de portar a terme al final de la WebQuest.
- Recursos: es tracta d’un llistat de llocs web que s’han localitzat prèviament per proporcionar ajut als estudiants per portar a terme la tasca.
- Procés: la descripció del procés hauria de ser clara i precisa. En aquest apartat s’hauran de suggerir els passos que l’alumne han de seguir per completar la tasca, i que poden incloure estratègies per dividir la tasca en subtasques, descripció dels papers o perspectives que els estudiants han d’adoptar.
- Avaluació: l’estàndard d’avaluació han de ser clars, justos i específics per cada tasca. Podem trobar un article relacionat amb la utilització de les “plantilles d’avaluació o “Matrius de Valoració” per observar l’aprenentatge de l’alumne, com contruir-les i exemples ja creats.Si volem utilitzar WebQuest creades per altres professors haurem d’avaluar-les prèviament per assabentar-nos de la seva validesa pel que fa als continguts que volem que els nostres alumnes aprenguin prenent com a base, per exemple, la “Plantilla per avaluar WebQuest” (en anglès) de Bernie Dodge, que permet calificar una WebQuest i fer feddback entre el creador i la persona que la vol utilitzar.
- Conclusió: és una oportunitat de resumir l’experiència i estimular la reflexió de l’alumne, ja que com podem llegir en l’article Ed Online del lloc web “Thirteen” “Se aprende mejor hablando acerca de lo que se ha hecho”
Normes bàsiques per la creació de WeQuest
- L’alumne ha de percebre que no es pot tenir èxit sense l’ajuda dels altres.
- Els alumne han d’ensenyar-se mútuament i s’animen amb un treball real.
- És molt important que els alumnes aprengui que tenen una responsabilitat tant individual com a nivell de grup, ja que si un membre de l’equip no funciona durant el treball mai no es podrà dur a terme la tasca amb un èxit ple.
- S’ha de formentar el treball en grup, ja que molts joves tenen moltes dificultats a l’hora d’interrelacionar-se amb el treball en equip.